Pomarańcza chińska
Nazwa polska: Pomarańcza chińska
Nazwa łacińska: Citrus sinensis
Rodzina: Rutowate - Rutaceae
Pochodzenie: Pd.-wsch. Azja
Pomarańcza chińska jest niewysokim, wiecznie zielonym drzewem o okrągławej koronie, dorastającym do 12m wysokości. Liście eliptycznolancetowate, skórzaste, zimozielone. Mają piłkowane brzegi i osadzone są na oskrzydlonych ogonkach. Kwiaty niewielkie, pachnące, z reguły białe. Owoce to kuliste jagody barwy pomarańczowej, w zależności od odmiany o różnej wielkości i barwie miąższu.
Pomarańcza ta jest najpopularniejszym uprawnym gatunkiem pomarańczy i zajmuje w światowej produkcji pierwsze miejsce. Owoce spożywane są na surowo bądź w postaci przetworów. Produkuje się z nich olbrzymie ilości soków – również mieszanych z innymi owocami, wytarza się także dżemy, marmolady i in. Sok pomarańczy słodkiej jest źródłem dużej ilości witaminy C. Skórka jest źródłem olejków eterycznych stosowanych w kosmetyce i do zaprawiania alkoholi, skórka w postaci kandyzowanej jest dodatkiem do ciast i tortów.