Strona główna

Egzotyczny
świat roślin

Roślinność
palmiarni

Nieśplik japoński

Nazwa polska: Nieśplik japoński

Nazwa łacińska: Eriobotrya japonica

Rodzina: Różowate - Rosaceae

Pochodzenie: Pd.-wsch. Chiny

Nieśplik japoński jest dużym krzewem lub małym drzewem o kulistej koronie. Drzewo może osiągać 5–10m wysokości, lecz najczęściej jest mniejsze i ma 3–4m. Pień jest krótki, a młode gałęzie silnie omszone. Liście pojedyncze, zimozielone, naprzemianległe, wydłużone, o długości 10–25cm. Blaszka liściowa jest gruba, skórzasta, z brzegiem ząbkowanym. Spodnia strona liścia pokryta jest gęstym kutnerem o żółtobrązowej barwie. Młode liście także na wierzchniej stronie pokryte są włoskami, lecz dość szybko je tracą. Kwiat mają ok. 2cm średnicy, z płatkami barwy białej. Kwiaty formują kwiatostan – wiechę, składającą się z 3–10 kwiatów. Kwiaty mają słodkawy, ciężki aromat wyczuwalny z dużej odległości, są owadopylne, atrakcyjne dla pszczół i os. Owoce zgrupowane są zwykle po kilka w owocostany, są lekko gruszkowatego kształtu. Mają 3–5cm długości, są gładkie lub pokryte meszkiem, żółte lub pomarańczowe, czasem z czerwonym rumieńcem. Soczysty i aromatyczny miąższ, najczęściej żółty, jest słodki z lekko kwaskowatym lub kwaśnym posmakiem. Gniazdo nasienne jest pięciokomorowe, w okresie dojrzałości zawiera duże, brązowe nasiona.

Roślina jest surowcem zielarskim. Syrop z owoców ma właściwości wykrztuśne i jest stosowany w medycynie chińskiej jako syrop na kaszel. Liście wraz z innymi składnikami działają jako substancja rozpuszczająca śluz, która ponadto łagodzi podrażnienia układu pokarmowego i oddechowego. Jako preparat leczniczy stosuje się także lekkie wino z owoców. Ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych i pektyn owoc nieśplika jest porównywany do jabłka. Jest spożywany na surowo jako owoc deserowy lub w mieszance sałatkowej z innymi owocami. Jędrne, lekko niedojrzałe owoce są przeznaczane do pieczenia ciast i placków. Są również powszechnie przerabiane na dżemy, galaretki, sosy przyprawowe, a także siekane i podawane z syropem. W Japonii nieśplika spożywa się na surowo lub postaci owoców w zalewie ze względu na słodki miąższ. Przetwórstwo obejmuje produkcję galaretek i dżemów, a odpad sięga 30% z uwagi na duży udział nasion.

Nieśplik japoński