Kalamondyna
Nazwa polska: Kalamondyna
Nazwa łacińska: xCitrofortunella microcarpa
Rodzina: Rutowate - Rutaceae
Pochodzenie: W uprawie
Kalamondyna to sztucznie otrzymany mieszaniec kwaśnej mandarynki (Citrus reticulata) z kumkwatem japońskim (Fortunella japonica). Wyhodowany został w południowo-wschodniej Azji. Jest to krzew lub małe drzewo dorastające do 2,5m wysokości, rodzące małe owoce cytrusowe o ciemnopomarańczowej skórce. Kalamondyna jest uprawiana jako drzewo owocowe. Uważana jest za najmniej smaczną z wszystkich cytrusów. Kwitnie i owocuje bardzo obficie. Owoce nadają się do jedzenia na surowo, łącznie z cienką skórką. Mają kwaśny miąższ i słodką skórkę. Są też używane do produkcji napojów. Kalamondyna szczególnie popularna jest na Filipinach, gdzie najczęściej używa się ją w kuchni.