Strona główna

Egzotyczny
świat roślin

Roślinność
palmiarni

Cytryna skierniewicka

Nazwa polska: Cytryna skierniewicka

Nazwa łacińska: Citrus x limon ‘Ponderosa’

Rodzina: Rutowate - Rutaceae

Pochodzenie: W uprawie

Cytryna skierniewicka powstała wskutek skrzyżowania cytryny zwyczajnej (Citrus limon) z cytronem (Citrus medica). W latach 70tych sprowadził ją do Polski prof. Szczepan Pieniążek z Instytutu Sadownictwa i Warzywnictwa w Skierniewicach. Odmianę tę wyhodował George Bowman w 1887 roku. Wydaje ona kwiaty już w 1-2 roku uprawy, a owocuje po ok. 3 latach. Owoce są dużo większe niż cytryny kupowane w sklepie, nie są też tak kwaśne. Ich skórka jest żółta, ma średnią grubość. Miąższ owoców ma barwę bladożółtą lub jasnozieloną, zawiera wiele nasion. Jedno drzewko wydaje zazwyczaj 2-3 owoce. Cytryna ta jest samopylna. Kwiaty mają kolor biały lub lekko różowy, liście są ciemnozielone i zaokrąglone. Cytryna skierniewicka wykształca silny system korzeniowy, dlatego jest często wykorzystywana jako podkładka dla innych cytrusów.

Cytryna skierniewicka