Od 14 lutego 2017 turyści mogą oglądąć Książ jakiego nie znali, zamek z czasów Hochbergów. Rezydencję wypełnioną dziełami sztuki, otoczoną kwitnącymi ogrodami, po której krzątało się ponad 300 służących. To Książ utracony na skutek I i II wojny światowej, a dzięki wystawie „Książ od kuchni” – odzyskany.
W okresie wojennym i powojennym zamek został zdewastowany i rozkradziony. Tym bardziej fascynuje to, jakim był za czasów, gdy władała nim jedna z najpotężniejszych i najbogatszych rodzin na Śląsku. Przewodnicy prześcigają się w opowieściach o majestatycznym Książu, odwiedzanym przez koronowane głowy Europy. Do tej pory były to jednak tylko opowieści.
Wszystko zmieniło się 14 lutego 2017, od tego momentu odwiedzający nie tylko o świetności zamku mogą usłyszeć, ale również mogą ją zobaczyć – na dawnych fotografiach, wykonanych przez samego Louisa Hardouina, nadwornego kucharza Hochbergów w latach 1909- 1926.
To właśnie dzięki niezwykłej pasji tego mistrza sztuki kulinarnej odzyskaliśmy tak ważny fragment z historii Książa. Wykonywane przez niego zdjęcia to nie prosta rejestracja otaczającej go rzeczywistości, to emocjonalny przekaz osobowości interesującej i zajmującej ważną pozycję na dworze Hochbergów, która bardzo aktywnie w tej rzeczywistości uczestniczyła i ją współtworzyła. „Są to obrazy zatopionej w zieleni dumnej bryły zamku i jego okolic, arystokratycznych właścicieli i zatrudnianych przez nich pracowników. Hardouin uchwycił swoim aparatem krajobrazy wszystkich pór roku – tutejszą florę i faunę, zatrzymał w kadrze widoki ziemi wałbrzyskiej oraz Pszczyny i wielu miejsc, które odwiedzał podczas podróży po Europie. Kochający mąż i ojciec czule przedstawiał żonę i synów. Chętnie fotografował też książęce dzieci spędzające czas z Hardouinami. Dokumentował życie dworu portretując: nianie, lokajów, kucharzy, straż, leśników, nauczycieli, stajennych, stangretów, forysiów, ogrodników, rzeźników, służby porządkowe, strażaków, rolników i zarządców... Dzięki temu świadectwu łatwiej zrozumieć złożoność wielkiego organizmu jakim był Książ w czasach ostatnich Hochbergów na zamku” – opisuje Beata Lejman, autorka scenariusza wystawy.
Wystawa była planowana od ubiegłego roku. Od czasu, gdy 12 marca ówczesny Prezes Zamku Książ Krzysztof Urbański, Prezes Fundacji Księżnej Daisy, Mateusz Mykytyszyn i reporter Radia Wrocław, Michał Wyszowski, wyruszyli w podróż do Kanady. W tym odległym kraju bowiem zachował się tak duży fragment dziejów nie tylko Książa, ale także Pszczyny, zdjęcia z Krakowa, Karkonoszy, a nawet Nicei, Francji, Rzymu. Fotografie te cudem ocalały w zbiorach rodzinnych wnuczki Louisa Hardouina, Jean Wessel, która swój niezwykły spadek po dziadku przekazała Wałbrzychowi.
Spośród ponad 1500 zdjęć, około 200 zostało wybranych do stworzenia stałej wystawy w Apartamentach Daisy (sale na drugim piętrze od północy) p.t. „Książ od kuchni”. Niespodzianką jest możliwość skorzystania w ramach ekspozycji z sześciu stanowisk stereoskopowych pozwalających na trójwymiarowe oglądanie zdjęć. Ze względu na mnogość tematyczną fotografii wystawa została podzielona na trzy części:
Sala I – „Zamek, Ziemia, Zieleń, Zwierzęta” (Książ i otaczająca go przyroda)
Sala II (dawna sypialnia Daisy) – „Hochbergowie i ich dwór” (życie codzienne książęcej rodziny i pracowników zamku)
Sala III – „Album Rodzinny Hardouinów” (losy głównego bohatera i jego najbliższych).
Ekspozycję wzbogaca wiersz, który napisał Louis do żony z obozu w Holzminden, gdzie podejrzany o szpiegostwo francuski kucharz, był internowany w trakcie I wojny światowej.
W korytarzu prowadzącym do Apartamentów Daisy w nowoczesnej aranżacji przedstawiona została biografia tej niepokornej Księżnej, ostatniej Pani na zamku.
Wystawie towarzyszy album, w którym zamieszczonych zostało znacznie więcej zdjęć (ponad 300) z opisami oraz interesujące eseje na temat Louisa Hardouina, jego związanych z Książem losów oraz historii odnalezienia bezcennych zdjęć. Album jest dostępny w kasach zamkowych oraz w sklepie online: sklep.ksiaz.walbrzych.pl
Dzięki wystawie, która przeniesie nas wehikułem czasu w pierwsze dziesięciolecia ubiegłego wieku, zamek stał się na nowo Książem z czasów Hochbergów. Wraz z otwarciem wystawy rozpoczał się nowy okres w dziejach zamku, odtąd najbogatszego w dokumentację fotograficzną w całej Polsce.
Wstęp na wystawę "Książ od kuchni" jest w cenie zwiedzania zamku (wystawa nie jest biletowana dodatkowo), sprawdź cennik [tutaj]
Wystawę można zwiedzać w godzinach otwarcia zamku