21 października zapraszamy na kolejną kolację wg menu Hochbergów. Menu inspirowane kuchnią Louisa Hardouina, nadwornego kucharza rodziny Hochbergów przygotuje dla naszych Gości szef kuchni restauracji Książęca. Wykorzystując produkty regionalne oraz wiedzę na temat historycznych przepisów kulinarnych jednej z najznamienitszych rodzin na Śląsku zabierzemy Państwa w kulinarną podróż szlakiem książęcych smaków.
Ten wyjątkowy wieczór rozpoczniemy od wspaniałej opowieści o życiu rodziny Hochbergów, którą na fotografiach uchwycił Louis Hardouin.
Jak wyglądała nowoczesna kuchnia Hochbergów? Jaki był ulubiony deser księżnej Daisy? Dlaczego kuchnia znajdowała się na piątym piętrze zamku? Na te i wiele innych pytań odpowiemy podczas kolacji, kiedy to po wieczornym zwiedzaniu usiądziemy do wspólnego stołu i będziemy degustować cztery inspirowane historią potrawy. Wszystko przy lampce wina.
Spotkanie zaczynamy 21 października o godz. 19:00.
Czas trwania: 3 godziny
Oferta limitowana. Liczba miejsc jest ograniczona.
Koszt: 350 zł/osoba; 600 zł/2 osoby
Zakup biletów: bilety można zakupić poprzez internetowy system sprzedaży online na stronie www.bilety.ksiaz.walbrzych.pl oraz w kasach biletowych w godzinach otwarcia zamku.
Menu Degustacyjne
Przystawka
Pstrąg kłodzki gravlax marynowana dynia, awokado, pieczony chleb z palonym sianem
Zupa
Krem z borowików, jadalne kasztany, oliwa tymiankowa, gryczany popcorn
Danie główne
Gicz jagnieca puree z salsefii, karmelizowana młoda marchew , śliwki, morele , konfitura różana
Deser
Lody z kaszy gryczanej
Vege
Szafranowe risotto kotleciki z salsefie, karmelizowana młoda marchew
Książ od kuchni w obiektywie Louisa Hardouina nadwornego kucharza Hochbergów to wyjątkowa wystawa składająca się z ponad 200 fotografii pochodzących z liczącej ponad 1000 zdjęć unikatowej kolekcji. W ramach kolacji degustacyjnej przewidziane jest zwiedzanie kuratorskie wystawy, którą zaaranżowano w dawnych apartamentach księżnej Daisy na drugim piętrze Zamku Książ w Wałbrzychu
Louis Hardouin (1877–1954) – mistrz sztuki kulinarnej zatrudniany w restauracjach oraz rezydencjach w wielu państwach Europy. Wykształcony we Francji, bogate doświadczenie zawodowe zdobył przede wszystkim w Londynie. Od 1909 do 1926 roku kierował kuchnią na dworze Hochbergów w Książu, dla Hansa Heinricha XV pracował do 1932 roku.
Wielkiej pasji fotograficznej Francuza zawdzięcza Książ unikatowe zdjęcia, cudem ocalałe w zbiorach rodzinnych, w tym liczne stereoskopowe szklane diapozytywy tworzące iluzję trójwymiarowości. Są to obrazy zatopionej w zieleni dumnej bryły zamku i jego okolic, arystokratycznych właścicieli i zatrudnianych przez nich pracowników. Hardouin uchwycił swoim aparatem krajobrazy wszystkich pór roku – tutejszą florę i faunę, zatrzymał w kadrze widoki ziemi wałbrzyskiej oraz Pszczyny i wielu miejsc, które odwiedzał podczas podróży po Europie.
Kochający mąż i ojciec czule przedstawiał żonę i synów. Chętnie fotografował też książęce dzieci spędzające czas z Hardouinami. Dokumentował życie dworu, portretując: nianie, lokajów, kucharzy, straż, leśników, nauczycieli, stajennych, stangretów, forysiów, ogrodników, rzeźników, służby porządkowe, rolników i zarządców… Dzięki temu świadectwu łatwiej zrozumieć złożoność wielkiego organizmu, jakim był Książ w czasach ostatnich Hochbergów na zamku.