Strona główna

Aktualności
i ogłoszenia

Szczegóły
aktualności

27 06 2022

Kolacja degustacyjna wg menu Hochbergów w ramach Weekendu Tradycyjnego Powożenia

V piętro Zamku Książ – historyczna kuchnia z czasów rodziny Hochbergów ponownie stanie się miejscem wyjątkowej kolacji, organizowanej w ramach Weekendu Tradycyjnego Powożenia.

Już 22 lipca (piątek) poznamy smaki Książa. Menu inspirowane kuchnią Louisa Hardouina, nadwornego kucharza rodziny Hochbergów przygotuje dla naszych Gości szef kuchni restauracji Babinicz z kompleksu Dworzysko, Rafał Grzegorzek. Wykorzystując produkty regionalne oraz wiedzę na temat historycznych przepisów kulinarnych jednej z najznamienitszych rodzin na Śląsku zabierzemy Państwa w kulinarną podróż szlakiem książęcych smaków.

Ten wyjątkowy wieczór rozpoczniemy od wspaniałej opowieści o życiu rodziny Hochbergów, którą na fotografiach uchwycił Louis Hardouin. Jego zdjęcia możemy oglądać na otwartej w minionym roku wystawie „Książ od kuchni”, która zachwyca swoją różnorodnością, autentycznością i swobodą. Jak wyglądała wówczas kuchnia Hochbergów? Jaki był ulubiony deser księżnej Daisy? Dlaczego kuchnia znajdowała się na piątym piętrze zamku? Na te i wiele innych pytań odpowiemy podczas kolacji, kiedy to po wieczornym zwiedzaniu usiądziemy do wspólnego stołu i będziemy degustować cztery inspirowane historią potrawy. Wszystko przy lampce wina. To będzie niezapomniane przeżycie.
Szef kuchni z Dworzyska będzie co miesiąc zaskakiwał nowym menu, a wszystko w zamkowych wnętrzach. Kalendarz kolacji podamy już wkrótce.

TERMIN: Spotkanie zaczynamy 22 lipca o godz. 19:00.  Czas trwania: 3 godziny

CENNIK: 250 zł/osoba;  do wyboru menu klasyczne lub wegetariańskie (prosimy o wybór na etapie zakupu biletu).
Oferta limitowana. Liczba miejsc jest ograniczona.

Podczas wydarzenia będzie możliwość zakupu wina.

ZAKUP BILETÓW: bilety można zakupić poprzez internetowy system sprzedaży online na stronie www.bilety.ksiaz.walbrzych.pl (Wydarzenia kulinarne) oraz w kasach biletowych w godzinach otwarcia zamku.

INFORMACJE O WYSTAWIE: Książ od kuchni w obiektywie Louisa Hardouina nadwornego kucharza Hochbergów to wyjątkowa wystawa składająca się z ponad 200 fotografii pochodzących z liczącej ponad 1000 zdjęć unikatowej kolekcji. W ramach kolacji degustacyjnej przewidziane jest zwiedzanie kuratorskie wystawy, którą zaaranżowano w dawnych apartamentach księżnej Daisy na drugim piętrze Zamku Książ w Wałbrzychu

Louis Hardouin (1877–1954) – mistrz sztuki kulinarnej zatrudniany w restauracjach oraz rezydencjach w wielu państwach Europy. Wykształcony we Francji, bogate doświadczenie zawodowe zdobył przede wszystkim w Londynie. Od 1909 do 1926 roku kierował kuchnią na dworze Hochbergów w Książu, dla  Hansa Heinricha XV pracował do 1932 roku.

Wielkiej pasji fotograficznej Francuza zawdzięcza Książ unikatowe zdjęcia, cudem ocalałe w zbiorach rodzinnych, w tym liczne stereoskopowe szklane diapozytywy tworzące iluzję trójwymiarowości. Są to obrazy zatopionej w zieleni dumnej bryły zamku i jego okolic, arystokratycznych właścicieli i zatrudnianych przez nich pracowników. Hardouin uchwycił swoim aparatem krajobrazy wszystkich pór roku – tutejszą florę i faunę, zatrzymał w kadrze widoki ziemi wałbrzyskiej oraz Pszczyny i wielu miejsc, które odwiedzał podczas podróży po Europie.Kochający mąż i ojciec czule przedstawiał żonę i synów. Chętnie fotografował też książęce dzieci spędzające czas z Hardouinami. Dokumentował życie dworu, portretując: nianie, lokajów, kucharzy, straż, leśników, nauczycieli, stajennych, stangretów, forysiów, ogrodników, rzeźników, służby porządkowe, rolników i zarządców… Dzięki temu świadectwu łatwiej zrozumieć złożoność wielkiego organizmu, jakim był Książ w czasach ostatnich Hochbergów na zamku.