Ogłosiliśmy aż trzy terminy unikalnego na skalę kraju wydarzenia - Kolacji degustacyjnej we wnętrzach zamku. Menu inspirowane kuchnią Louisa Hardouina, nadwornego kucharza rodziny Hochbergów przygotuje dla naszych Gości szef kuchni restauracji Książęca. Wykorzystując produkty regionalne oraz wiedzę na temat historycznych przepisów kulinarnych jednej z najznamienitszych rodzin na Śląsku zabierzemy Państwa w kulinarną podróż szlakiem książęcych smaków.
Jak wyglądała nowoczesna kuchnia Hochbergów? Jaki był ulubiony deser księżnej Daisy? Dlaczego kuchnia znajdowała się na piątym piętrze zamku? Na te i wiele innych pytań odpowiemy podczas kolacji, kiedy to po wieczornym zwiedzaniu usiądziemy do wspólnego stołu i będziemy degustować inspirowane historią potrawy. Wszystko przy lampce wina. Unikalny program wydarzenia zawiera:
- wieczorne zwiedzanie z przewodnikiem nowo otwartych apartamentów księżnej Daisy
- trzydaniową kolację (w tym deser) z prowadzącym w sali, w której jadali Hochbergowie
- świeży deser przygotowywany przez kucharza podczas wydarzenia
- atrakcję specjalną (indywidualną w zależności od terminu):
1 czerwca - z okazji Dnia Dziecka słodka niespodzianka od Mecenasa zamku firmy ZPC Śnieżka ze Świebodzic;
19 lipca - z okazji Międzynarodowych Konkursu Tradycyjnego Powożenia podczas kolacji dowiecie się jak wyglądała myśliwska etykieta;
17 sierpnia - w ramach Turnieju Rycerskiego przygotujcie się na spotkanie z wojami.
Terminy: 01.06, 19.07, 17.08.2024 r.
Godzina rozpoczęcia: 19:00
Ceny biletów: 680 zł/para, 380 zł/osoba
Prosimy o wybór menu (klasyczne lub wegetariańskie) na etapie zakupu biletów. Oferta limitowana. Liczba miejsc jest ograniczona.
Zakup biletów: bilety można zakupić poprzez internetowy system sprzedaży online na stronie www.bilety.ksiaz.walbrzych.pl (Wydarzenia Kulinarne) oraz w kasach biletowych w godzinach otwarcia zamku.
Menu na Kolację Degustacyjną w dniu 1 czerwca 2024
Menu tradycyjne
PRZYSTAWKA
panacotta ze szparagów
konfitowany winogron kozi ser z orzechami i szczypiorkiem
ZUPA
Krem z młodego kalafiora
chipsy z szynki parmeńskiej oliwa koperkowa
DANIE GŁÓWNE
kurczak supreme, prażona salsefia, sos szafranowy
DESER
Torcik bawarski krem waniliowy
lody pistacjowe puder z malin
Menu vege
PRZYSTAWKA
panacotta ze szparagów
konfitowany winogron kozi ser z orzechami i szczypiorkiem
ZUPA
krem z młodego kalafiora
z pikantnym szaszłykiem naleśnikiem oliwa koperkowa
DANIE GŁÓWNE
kalafior pieczony z pistacjami batatem i pomidorkami koktajlowymi
DESER
torcik bawarski krem waniliowy
lody pistacjowe puder z malin