Kamelia japońska
Nazwa polska: Kamelia japońska
Nazwa łacińska: Camellia japonica
Rodzina: Herbatowate - Theaceae
Pochodzenie: Japonia, Chiny, Tajwan, Korea
Kamelia japoÅ„ska w naturze wystÄ™puje w lasach w piÄ™trze podszytu. Jest to wiecznie zielony krzew o wysokoÅ›ci do 10-15m. LiÅ›cie sÄ… skórzaste, bÅ‚yszczÄ…ce, eliptycznie lancetowate z piÅ‚kowanymi brzegami. CharakterystycznÄ… cechÄ… kamelii sÄ… jej bardzo Å‚adne, bezwonne kwiaty, o różnych (zależnie od odmiany) kolorach: biaÅ‚ym, różowym, ciemnoczerwonym. MajÄ… Å›rednicÄ™ 3-4cm, niekiedy nawet 12cm.
Kamelia jest roÅ›linÄ… leczniczÄ…. LiÅ›cie zawierajÄ… duże iloÅ›ci olejku eterycznego, z którego produkuje siÄ™ pasty i mazidÅ‚a oraz preparaty stosowane w stomatologii. MajÄ… one bardzo silne dziaÅ‚anie bakteriobójcze. W warunkach domowych można używać naparów z liÅ›ci do przemywania ropiejÄ…cych i trudno gojÄ…cych siÄ™ ran, wyprysków, krost, a także do pÅ‚ukania jamy ustnej w jej stanach zapalnych. Nasiona dostarczajÄ… glikozydu kameliny, sÅ‚użącego do produkcji leków nasercowych. Krzew ten jest ponadto popularnÄ… roÅ›linÄ… ozdobnÄ… i pospolicie uprawianÄ… w krajach o ciepÅ‚ym klimacie. W Polsce uprawiany jest jako roÅ›lina doniczkowa.