Kalamondyna
Nazwa polska: Kalamondyna
Nazwa łacińska: xCitrofortunella microcarpa
Rodzina: Rutowate - Rutaceae
Pochodzenie: W uprawie
Kalamondyna to sztucznie otrzymany mieszaniec kwaÅ›nej mandarynki (Citrus reticulata) z kumkwatem japoÅ„skim (Fortunella japonica). Wyhodowany zostaÅ‚ w poÅ‚udniowo-wschodniej Azji. Jest to krzew lub maÅ‚e drzewo dorastajÄ…ce do 2,5m wysokoÅ›ci, rodzÄ…ce maÅ‚e owoce cytrusowe o ciemnopomaraÅ„czowej skórce. Kalamondyna jest uprawiana jako drzewo owocowe. Uważana jest za najmniej smacznÄ… z wszystkich cytrusów. Kwitnie i owocuje bardzo obficie. Owoce nadajÄ… siÄ™ do jedzenia na surowo, Å‚Ä…cznie z cienkÄ… skórkÄ…. MajÄ… kwaÅ›ny miąższ i sÅ‚odkÄ… skórkÄ™. SÄ… też używane do produkcji napojów. Kalamondyna szczególnie popularna jest na Filipinach, gdzie najczęściej używa siÄ™ jÄ… w kuchni.